Tóny jihozápadu aneb hudební nástroje APC na českém trhu

Tóny jihozápadu aneb hudební nástroje APC na českém trhu

Portugalský výrobce hudebních nástrojů APC přichází na český trh s poměrně širokou nabídkou. Nalezneme zde klasické i akustické westernové kytary, ukulele sopránové, koncertní, tenorové nebo třeba guitalele. Všechny nástroje se vyznačují velmi kvalitním zpracováním, a to i v nižších cenových hladinách. Veškerá výroba probíhá od počátku až dokonce v Portugalsku. Výrobce se snaží nabídnout co možná nejvyšší kvalitu za dostupné ceny, které většinou velmi dobře konkurují čínským soupeřům. 

Pokud jde o klasické kytary APC je design střídmý a umírněný, ovšem zvukově jde jednoznačně o nadprůměr. K dispozici jsou jak polomasivní, tak i celomasivní modely se smrkovými nebo cedrovými předními deskami v provedení lesk i mat a open pore. V roce 2007 představila společnost APC řadu cenově dostupnějších studentských klasických kytar Lusitana. I výroba těchto levnějších modelů však probíhá v dílnách APC v Portugalsku.

V oblasti westernových kytar může APC nabídnout polomasivní modely WG 100 se smrkovou přední deskou hned ve třech barevných provedeních - natural, černá a sunburst. Následuje model WG 200, který je také polomasivní a nad ním model WG 300 - celomasiv ze stále populárnějšího dřeva koa. Lze vybírat mezi verzemi čistě akustickými nebo elektroakustickými. Nižší modely jsou osazeny firemní elektronikou APC, vyšší pak disponují značkovou elektronikou Fishman. Všechny tyto nástroje působí opravdu robustně hned poté, co je vezmete do ruky. Podíl na tom má jistě vedle korpusu i krk tvaru D, který je tedy o něco hlubší, než jak jsme zvyklí u běžných dreadnoughtů, ale hratelností i provedením vynikající. 

V neposlední řadě je třeba se zmínit o nástroji, který si poslední dobou získává stále více příznivců a tím je ukulele. Nabídka v této oblasti je opravdu široká a to jak z hlediska jednotlivých cenových hladin a tedy použitých materiálů a zpracování, tak i co se týče typů nástrojů, tedy ukulele sopránové, koncertní i tenorové nebo např. také guitalele. Opět je k dispozici cenově velmi dostupná varianta Lusitana, ovšem i celomasivní, velmi kvalitně zpracované nástroje. Pokud jde o dřevo převládá již zmíněná koa. Zvukově jde jednoznačně o nástroje nadstandardní. Zvuk je plný a nepostrádá vyrovnanost, což bývá častým problémem nástrojů srovnatelné cenové úrovně.